Articles

Bishop Street Residence by Taylor_Smyth Architects

In Architecture, Interior Design on September 2, 2011 by Yossawat Tagged: , , ,

Bishop-Street-Residence-by-Taylor_Smyth-Architects-1

The Bishop Street Residence in the Yorkville neighborhood in Toronto reconfirms my belief that the city is just as edgy as any European metropolis when it comes to design. Located on a narrow and quiet street lined with Victorian cottages, the stylish bachelor pad was designed by the local firm Taylor_Smyth Architects.

Bishop-Street-Residence-by-Taylor_Smyth-Architects-2

Housed in the former offices of a graphic design firm, the two-story home is 3,500-square-feet large and has a façade that is made of black zinc, gray concrete block, stucco, and anodized aluminum. For the entrance and the garden’s gate, walls, and deck, the sustainably harvested tropical wood ipe was used, adding natural tones to the exterior.

Bishop-Street-Residence-by-Taylor_Smyth-Architects-3

The first floor of the home has a soaring ceilings and an open layout that includes the living room, dining area, and kitchen. The owner’s own furniture and lighting along with his photography and sculpture collections are showcased here.

Bishop-Street-Residence-by-Taylor_Smyth-Architects-4

The luxurious upholstery and shiny tables recall Old Hollywood glamour while innovative touches such as the hydronically heated concrete floor and a custom glass-walled wine cooler give the house a thoroughly modern appeal.

Bishop-Street-Residence-by-Taylor_Smyth-Architects-5

Skylights have been installed throughout to stream natural light into the house and glass has been generously incorporated into the upper level, from the transparent walls that surround the master bedroom to part of the floor in the hallway. Thus the master bedroom has clear views that overlook the double-height living room. A blackened-steel staircase connects the ground floor to the upper level.

Bishop-Street-Residence-by-Taylor_Smyth-Architects-6

The rear area of the house opens on to a private courtyard that has been renovated to accommodate a swimming pool, a hot tub, and a terrace for outdoor entertaining, which has floors paved in locally source stone and ipe wood.

Bishop-Street-Residence-by-Taylor_Smyth-Architects-7 Bishop-Street-Residence-by-Taylor_Smyth-Architects-8

Via…Taylor_Smyth Architects, Amapartment

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: