Articles

Basement Conversion in Tel Aviv by Tamir Addadi

In Interior Design on August 28, 2011 by Yossawat Tagged: , ,

Basement-Conversion-in-Tel-Aviv-by-Tamir-Addadi-1

We received this brilliant basement conversion from Israeli Architect Tamir Addadi . Description from the architect : The site of this project was an 85 sq m windowless basement of a private house.  We were assigned to convert this basement into two apartments for singles.

Basement-Conversion-in-Tel-Aviv-by-Tamir-Addadi-2

The project included the design and execution of the kitchens, furniture, light objects and garden. We aimed to create in this small site a multifunctional environment with a strong connection to nature and natural light.

Basement-Conversion-in-Tel-Aviv-by-Tamir-Addadi-3

Extension – Openings were cut in the concrete walls, and the dirt behind them was dug out, creating an extra space of 3 m X 7 m x 2.5 m (height). This space accommodates the kitchens and a garden for view only.

Basement-Conversion-in-Tel-Aviv-by-Tamir-Addadi-4

The glass facade and ceiling of the kitchen area let in a lot of light and maximize the presence of the garden. The bamboo shade above the glass ceiling filters the light and throws shade patterns that are ever changing according to the sun’s movement throughout the day.

Basement-Conversion-in-Tel-Aviv-by-Tamir-Addadi-5

The garden, measuring 1.7 m x 7 m, can be seen from almost anywhere in the apartments and acts as a dynamic background for the various daily activities.  The use of minimal components, simple shapes and complementary colours in the design of the garden aims to visually ‘amplify’ the different natural phenomena such as the movement created by the wind and the changes of light.

Basement-Conversion-in-Tel-Aviv-by-Tamir-Addadi-6

Sense of spaciousness – The garden’s design also aims to create an illusion of a bigger scale, thus making the apartments feel more spacious. To achieve this we chose dwarf trees and herbs, placed the floor of the garden on a higher level than that of the inner space and covered it with small pebbles – this creates an effect of perspective similar to that of looking at the surface of the sea.

Basement-Conversion-in-Tel-Aviv-by-Tamir-Addadi-7

To make the apartments feel bigger, relatively small stone slabs (20cm sq) were used for the floor. The furniture in the flats was also designed to create a sense of spaciousness: The wall mounted kitchen units, desk and bookcase do not occupy floor area; The leather sofa, leather bench, bookcase and cube tables are all low-level; The wardrobe doubles as a partition demarcating the entrance area without interrupting the visual continuity of the ceiling.

Basement-Conversion-in-Tel-Aviv-by-Tamir-Addadi-8 Basement-Conversion-in-Tel-Aviv-by-Tamir-Addadi-9 Basement-Conversion-in-Tel-Aviv-by-Tamir-Addadi-10 Basement-Conversion-in-Tel-Aviv-by-Tamir-Addadi-11

Via…Tamir Addadi , Design Fitt

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: